Home Nieuws Thema's Fietsparel Het Ventiel Contact Links

Zebra-actie

Op 28 juni 2003 werd op de Kapelstraat in Heeze een ludieke actie georganiseerd door Berry Knapen, in samenwerking met o.a. de Fietsersbond. Op de weg werden met wateroplosbare verf een paar zebra's geschilderd: een ter hoogte van het Kruidvat, een ter hoogte van de computerzaak Smetsers. Met een paar waarschuwingsborden werd het verkeer attent gemaakt op de nieuwe zebra's.

De voetgangers werden geholpen bij het oversteken door vrijwilligers die met hun felgekleurde hesjes gelukkig voldoende opvielen. Want er wordt, ook op zo'n drukke zaterdagochtend, opvallend hard gereden door het autoverkeer. Gelukkig kon de actie op begrip en sympathie rekenen: zo'n 600 handtekeningen werden opgehaald onder voetgangers, fietsers en een enkele automobilist.
zebra schilderen zebrabordje

Oudere mensen en ouders met kinderen gaven aan dat ze het normaal levensgevaarlijk vinden om over te steken en dat ze vaak erg lang moeten wachten tot er een gaatje vrij is.
De medewerkster van het Kruidvat was teleurgesteld toen de zebra's met een bezem en een emmer water weer weggepoetst werden; het was toch een prima idee, zo?

Rollatoractie

In de gemeenteraad werd lauw gereageerd op de zebra-actie. Er kwam geen besluit om onmiddellijk meer oversteekplaatsen op de Kapelstraat te realiseren. Reden voor Berry Knapen om de gemeenteraad en het college uit te nodigen om op 5 juli 2003 zelf te ondervinden hoe het is om je als minder-valide in de Kapelstraat te begeven.
klaar voor vertrek klaar voor vertrek
In een rolstoel, met een rollator of kinderwagen, of met een gespalkt been werden de bestuurders op pad gestuurd. De gemeenteraadsleden lieten weten veel van de actie geleerd te hebben...